Tankar runt AI-mobbning.

Det talas oerhört mycket om mobbning. Då en stor mängd personer på ett väldigt systematiskt vis misshandlar en enskild person eller mindre gruppering fysiskt eller psykiskt. Men inom spelindustrin tänker man knappt på att man faktiskt programmerar spelet till att mobba spelaren.
I Forza Motorsport 2 beter sig datormotståndarna högst sportsligt mot varandra. De håller lagom avstånd och bromsar extra tidigt för att inte köra in i varandra. Men spelaren särbehandlas.
Ibland är det relativt uppenbart att AI'n samarbetar för att spelaren ska förlora. Om man råkar nudda bilen framför bemöts detta  väldigt gärna av en inbromsning, vilket tvingar spelaren att stanna, backa och köra om. Kör bilen bakom dig snabbare är chansen stor att denne utför en väldigt precis PIT-manöver:
Detta är oerhört frustrerande, och det känns väldigt uppenbart att datormotståndarna är programmerade till att samarbeta för att spelaren ska förlora, inte att de själva ska vinna.
I exempelvis vissa FPS där man har datorstyrda lagkamrater, ignoreras ofta spelarens (oftast helt värdelösa) datorstyrda vänner. Som exempel kan tas Call of Duty: Modern Warfare, där man i flera uppdrag samarbetar med NPC:er. Istället för att datormotståndarna vill ha ihjäl alla Amerikaner/Britter lika mycket, är de alltid ute efter spelaren.
I Far Cry 2 är det inbördeskrig. Två faktioner är i krig med varandra och försöker ta kontrollen över ett visst land. I spelet arbetar man åt bägge parter och försöker lura dom till att utplåna varandra, för att på så vis få slut på kriget. Likförbannat är det så att bägge parters soldater vill döda dig hela tiden. Och då de väl får syn på spelaren går det inte att fly. Använder spelaren spelets snabbaste bil och kör perfekt så spelar det ingen roll, deras gamla terrängbilar kan ändå komma ifatt spelaren
Spel måste både kännas och vara rättvisa för att spelaren ska uppskatta spelupplevelsen. Min tanke är därför att spelutvecklare bör sluta mobba sina kunder.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0